“Pas nu volg ik mijn eigen gevoel”

“Pas nu volg ik mijn eigen gevoel”

Diana Manuella (36) had een duidelijke droom: verloskundige worden. Na lange omzwervingen bij andere opleidingen en banen, kon ze eindelijk de studie starten. Nog geen twee weken later kreeg ze klap op klap te verwerken. Dankzij hulp van een psycholoog en van Odibaan krabbelde ze op naar een leuke baan en interessante opleiding.

Diana: “Het valt me nu op dat ik vroeger vooral deed wat anderen tegen me zeiden. Ik volgde een opleiding verzorgende omdat een vriendin dat deed, en rondde een opleiding tot secretaresse af omdat mijn zusje die volgde.”

 

Opgeven

Ze wist niet precies welke opleiding ze wilde doen, en het maakte ook niet zoveel uit, als ze maar haar MBO 4 diploma zou halen. Daarmee kon Diana de toelatingstoets voor de verloskunde-opleiding maken. Ze startte een opleiding Verzorgende, daarna Verpleegkunde en behaalde uiteindelijk een secretaresse-diploma op niveau 4. Ze mag de verloskunde toelatingstoets doen en zakte helaas. Opgeven staat niet in Diana haar woordenboek, dus besluit ze het in België te proberen, waar ze wel aangenomen werd. “Ik was zo happy, eindelijk ga ik mijn droom waarmaken en iets doen wat compleet mijn eigen keuze is. Nog geen twee weken nadat ik naar België verhuisde, kreeg ik een telefoontje van mijn zus. Mijn broer had een hartstilstand gehad en was overleden, hij was pas 37. Ik was er kapot van. In België voelde ik me alleen en door het verdriet lukte de opleiding me niet meer goed. Dat was het einde van mijn droom.”

 

 

Depressie

Voor Diana eindigde de pech daar niet. Ze raakte zwanger en verloor haar zoontje. Na een tweede zwangerschap, belandde ze in een postnatale depressie. Deze duurde jaren en liet haar relatie stranden. Dit was het moment waarop Diana in contact kwam met jobcoach Evelien van Odibaan. “Evelien is een top van een werkcoach. Ik kwam via haar terecht op de salarisadministratie van Odion. Toen daar niet zoveel werk te doen was, ging ik samen met haar op zoek naar iets anders.  Evelien hielp me niet alleen met nieuwe vacatures, ze hielp me ook mijn gestrande relatie een plek te geven en verder te gaan met mijn leven.”

“Eindelijk ging ik mijn droom waarmaken. En toen kreeg ik dat telefoontje.”

 

Afwisseling

Met Diana ging het iets beter en bij Odion kwam nog een kans voorbij, op de receptie. “In eerste instantie was ik daar afgewezen”, lacht ze. “Omdat de eerste kandidaat het liet afweten, kon ik alsnog beginnen. Ik vind het top hier. Ik zie veel verschillende mensen en doe elke dag iets anders. Door dit werk merk ik dat ik weer mezelf wordt en dat ik de werkdruk goed aankan. Daardoor heb ik behoefte om me meer te bewijzen, meer uren te werken, meer verschillende soorten taken te doen. Daarom solliciteer ik voor iets ernaast, het liefst administratief.”

 

Succesvol

Naast haar werk op de receptie is Diana ook een nieuwe opleiding gestart. “Evelien hielp me met de start van een opleiding fiscale economie en heb ik net de eerste vakken succesvol afgerond. Nu ga ik op eigen kracht verder. Dit is voor het eerst iets wat ik zelf heb gevonden en gekozen. Eigenlijk zocht ik gewoon naar een vak waar veel vraag naar was. De belastingdienst kwam steeds terug, en toen ik daarover ging doorlezen, sprak het werk me echt aan. Als klein meisje was ik al keigoed in rekenen, dus dat viel op zijn plek. Ik vind het ook echt leuk om te leren. Of ik de zorg uiteindelijk ga verlaten, weet ik niet zo goed. Misschien is de opleiding ook een soort bewijsdrang om te laten zien wat ik allemaal kan. Laten zien dat de oude Diana weer terug is.”

Alexander: "Ik heb geleerd dat een goede basis belangrijk is. Mijn huis moet opgeruimd en gezellig zijn, ik moet normaal eten en slapen."
Odibaan
Westzijde 249
1506 GE Zaandam
0299 418310
info@odibaan.nl
linkedin    facebook    twitter

Odibaan, 2024