Column Willemien: Echte mensen

Column Willemien: Echte mensen

Waarom houd ik van kwetsbare mensen? Kijken ze niet zo kritisch naar mij misschien? Is dat de reden? Een vriendelijk woord, een open blik, een grap en willen helpen: dan is het hun goed. Zo'n basishouding is sowieso prettig voor iedereen. Maar de werkelijke reden dat ik van kwetsbare mensen houd, is dat zij zichzelf niet zo verhullen. Zij willen of kunnen dat niet.

Bij deze 'echte' mensen voel ik met thuis. Barry Atsma benoemde dat mooi toen hij over zijn broer sprak die een verstandelijke beperking heeft. 'In wezen zijn wij hetzelfde', zie hij. 'Alleen heb ik geleerd om mezelf een bepaalde houding eigen te maken en niet mijn kwetsbaarheid of zwakte te laten zien. Maar het is versluierd. In ons diepste wezen zijn mijn broer en ik heel erg gelijk. Hebben we dezelfde angsten (voor het donker) en dezelfde vragen (doe ik er wel toe).'

 

 

 

 

Je bewust kwetsbaar opstellen maakt je een beter mens

 

Dat is de crux. Cliënten winden er geen doekjes om. Zij verkopen geen knollen voor citroenen. Zij zijn wie ze zijn. Ze moeten wellicht, omdat zij op een of andere manier hulp nodig hebben. Over gelijkheid denk ik vaak na. In de praktijk kom ik het steeds tegen; universele menselijke emoties en kwetsbaarheden. Al dan niet zichtbaar. Kun je ze delen met iemand? Dan ben je een goed eind op weg. Het vraagt moed om je bewust kwetsbaar op te stellen. Het maakt je een beter mens, vind ik. Alles van waarde is weerloos toch?

 

Willemien Verheij

 

Willemien is jobcoach bij Odibaan. Via columns maakt zij mensen deelgenoot over zaken die haar bezighouden in dit werk. 

Odibaan
Westzijde 249
1506 GE Zaandam
0299 418310
info@odibaan.nl
linkedin    facebook    twitter

Odibaan, 2022